Investera

Allt om investeringar

Investera i skog

En investering i skog kan vara mycket lönsam och dessutom skänka trygghet till din portfölj när det stormar på börsen.

Investera i svensk skog

Att investera i skog är ofta en mycket långsiktig investering. Svensk gran kan avverkas ungefär 70 år från sådd, så skogsegendom är generellt något som måste ägas och förvaltas i generationer för att en släkt ska kunna nå en acceptabel avkastning. En fördel med att investera i skog direkt är att investeringen i princip är avdragsgill, och har man till exempel ett bolag kan detta investera i skogsfastigheter för att undvika eller åtminstone skjuta upp skatt.

 

Plantager vid ekvatorn

Ett annat sätt att investera i skog är att bli delägare i en plantage som odlar tropiska träslag. Det finns ett antal aktörer på den svenska marknaden som erbjuder försäljning av plantageandelar. Träslaget som odlas är ofta teak eller annat ädelträ (inte sällan eukalyptus)eftersom det ger bra avkastning. Eftersom odlingarna ligger nära ekvatorn växer träden snabbare, och redan efter 20 år kan man förvänta sig avverkning.

Skogsbolag

För den som hellre vill investera i skog indirekt kan börsen vara ett alternativ att överväga. Fördelen med att äga aktier i skogsbolag är att man utöver den faktiska skogen ofta får sågverk, utrustning och stor kunskap på köpet! Dessutom lämnar vissa bolag även regelbunden utdelning vilket betyder att man får jämna intäkter från sin investering, istället för bara när man gallrar eller avverkar. Exempel på svenska skogsbolag SCA och Holmen. I Finland är UPM Kymmene en stor aktör.

Nackdelen med att investera i skog på det här viset är att man tappar kontrollen över sin investering. Ägandet blir opersonligt och man får själv inte ta besult kring skogsbruket. (Läs mer här om aktieinvesteringar.)

 

Risker med skogsinvestering

Riskerna i att äga en skogsfastighet är många. Naturkatastrofer i form av bränder och stormar måste beaktas, och angrepp från skadeinsekter kan förstöra en hel fastighet. Men även om riskerna är många, är de förhållandevis små. Avkastningen på svensk skog är svår att beräkna på grund av den långa placeringshorisonten, men den som investerar i en teakplantage kan förvänta sig avkastning från 10% och uppåt. Nackdelen är naturligtvis att man låser in sina pengar över väldigt lång tid.

Länkar

Investera i skog - en site med tips och fakta om olika former av skogsinvestering

 

Föreslå en länk!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)