Investera

Allt om investeringar

Investera i fastigheter

Det finns många olika sätt att investera i fastigheter, och även många typer av fastigheter att investera i.

Bostäder

Många ser sin bostad som sin främsta investering. Men är det en lyckad placering? Det beror på.

En lyckad investering är något som ger en positiv avkastning: man får mer pengar i plånboken istället för mindre. Därför går det att ifrågasätta bostaden som lyckad investering om man räknar med alla avgifter man betalar och allt underhåll som måste finansieras (dvs löpande kostnader). För att veta om ens bostad var en bra investering måste man dra av alla dessa ackumulerade kostnader från den eventuella vinst man gör vid försäljning. Dessutom betalar man ju hög skatt på vinsten vilket gör att den urholkas ytterligare. Idag tar vi stigande bostadspriser för givet, men denna situation är inte alls en konstant i historien. Tidigare har vi haft långa perioder där bostadsmarknaden står orörlig, eller till och med sjunkit. Att kalkylera med en vinst vid försäljning är därför riskfyllt.

Ett annat sätt att investera i bostäder är att hyra ut dem. Hyresintäkterna blir, om de överstiger kostnaderna för fastigheten, passiva inkomster som fyller plånboken varje månad utan att man behöver arbeta för det. De flesta risker bakas in i försäkringar, och den enda stora risk man egentligen löper som hyresvärd är att fastighetens vakansgrad (andel outhyrda lägenheter till exempel) ökar så att investeringen blir olönsam.

Nackdelen med denna typ av investering är de höga initialkostnaderna: ett hus med flera lägenheter kostar ofta flera miljoner, och inte alla kan skapa eller låna den typen av summor. Fördelen är som tidigare nämnts de låga riskerna kopplade till förutsebara utgifter (man vet när renoveringar kommer att behövas osv) och ett stabilt kassaflöde.

Hotell

Att investera i hotell är ett inte helt vanligt sätt att investera i fastigheter, men då och då dyker möjligheten upp för den som håller ögonen öppna. En investering av det här slaget bör, precis som andra fastighetsinvesteringar, ses som en investering i en affärsrörelse snarare än något annat. Även här är naturligtvis vakansgraden otroligt viktig, och du bör se till att skaffa detaljerad information kring hotellets besökare. Kommer de främst på sommaren, hur många nätter stannar de, vad är anledningen till besöket?

Ett bra råd kan vara att inte köpa ett hotell om du inte ser bra möjligheter till att förbättra verksamheten. Ibland kan man hitta en realistiskt värderad pärla, men ofta är de hotell som sätts till salu på marknaden där av en orsak: de går back. Om du kan köpa ett förlusthotell billigt och vända röda siffror till svarta har du förmodligen gjort ditt livs affär! Ett välskött och välbesökt hotell är en pengamaskin.

 

Fastighetsbolag

Det finns ett antal fastighetsbolag som är noterade på börsen. Dessa bör analyseras utifrån analysmetoder för aktier innan investeringsbeslut fattas. Några svenska fastighetsbolag är Klövern, Kungsleden, Skanska, NCC m.fl. (Mer om aktieinvestering.)

 

REITs

I USA och Kanada finns det en bolagsform som kallas Trust. En trust är skattebefriad, men har i gengäld höga krav på sin verksamhet från staten. Ett av de kraven är att 90% av resultatet delas ut till andelsägarna, något som ofta ger en mycket hög direktavkastning. REIT står för Real Estate Investment Trust, och är helt enkelt en trust som investerar i, och äger, fastigheter.

REITS kan vara ett bra alternativ för den som vill investera i fastigheter men inte känner att den har kunskapen och viljan att göra det. Riskerna är dock ganska höga: många REITs har en så hög utdelning att det går att ifrågasätta huruvida deras kassaflöde verkligen är hållbart. Gör därför en noggrann analys innan du investerar i denna bolagsform, och kom ihåg att du får betala 15% i källskatt på alla utdelningar, trots att du investerar genom en kapitalförsäkring.

 

Länkar

På sidan Investera i fastigheter kan du läsa mer ingående om vad som gäller när du ska köpa fastighet.

Föreslå en länk!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)